Anya Pradat Visel

Sikeres, Mai, Trendi, Céltudatos anyák blogja

A Grey's Anatomy 10 legmegindítóbb anyaság-momentuma

2018. február 17. 09:24 - Addison

untitled-10_copy.png

A Grey’s Anatomy - itthon A Grace klinika - Shonda Rhimes egyik remekműve, amely töretlen sikerrel, immáron 14 (!) esztendeje uralja a trónt az amerikai dráma sorozatok birodalmában. Az Y-generáció legmeghatározóbb kórházi sorozatának a briliáns szereplőgárdájával, végtelenül frappáns és nem kevésbé sokkoló fordulataival, érzékeket centrifugázó katarzisaival sikerült beleírnia magát a TV-történelembe. Az évadok legkülönb pillanataiból napokig lehetne összeállítani toplistákat, a blogra azonban most a legemlékezetesebb anyaság-momentumokat válogattam össze. Szálak az elmúlt évekből, amelyeken keresztül rendkívül hitelesen és megindítóan mutatkoznak meg a 21. századi anyukák hangsúlyos harcai, érzelmei és nem mindennapi mozzanatai. Figyelem, spoiler veszély!
img_3250.GIF

01. A történet főhősnője, Meredith Grey nők millió számára avanzsálódott példaképpé. Nem feltétlenül azért, mert túlélt egy bombarobbanást, egy óceánba fulladást, plusz egy repülőgép szerencsétlenséget is, hanem mert megtanulta kezelni édesanyja, Elis Grey elkövetett hibáinak és betegségének kihatásait a saját életére, egyúttal legyőzte a gyermekkorából adódó démonait, élete szerelmével átvészelte a kapcsolati válságokat, mindezek tetejébe pedig kiváló sebésszé formálta magát. Sokáig nem hitte, hogy egy napon majd édesanya válik belőle, ám miután végre-valahára a love storyja beteljesedett, Derek Sheperd és ő rátértek a baba témára. Nem ment egykönnyen. Olyannyira nem, hogy a méhét “barátságosabbá” edző kezelések hatástalansága miatt végül letettek a próbálkozásokról. A sors azonban nemsokára kárpótlást kezdeményezett: megérkezett a kórházba az afrikai árva, a kis Zola, akit mindenki McDreamy-je az első pillanattól fogva a szívébe fogadott, és nem telt bele sok időbe, Meredith is szerfelett megkedvelte a jövevényt. Az adoptálás okozta önhibázások, meggondolatlanságok és egyéb tényezők okozta zűrzavarok végül a lehető legszerencsésebben értek véget. Zola szülőkre talált – természetesen Meredith és Derek személyében.

img_3330.GIF

Manapság is megannyi harcot vívnak mind azok a nők, akiknek csak különböző eljárásokkal foganhat babájuk, mind azok a párok, akik meddők és csak az örökbefogadás lehet az opciójuk a családalapításkor. A tortúrájukat a szigorú törvények, a sokszor kiszámíthatatlan tudomány, a családtagok és a társadalmi megítélés kereszttüzében vészelik át. Meredith mindkét úton keresztül ment, összeomlott, de barátai és szerelme támogatásával talpra állt. Nem adta fel a küzdelmet, aminek eredményeképpen végül karjaiban tarthatta legfontosabb vágyát: élete első kislányát. Üzenete a hasonló cipőben járóknak: nincsenek egyedül!

img_3262.GIF

02. Meredith Grey élete egyszerre zsúfolt szörnyű tragédiáktól és csodával határos fejleményektől. Ez a kettősség akkor hágott a tetőfokára, amikor elveszítette férjét, és a gyászolással párhuzamban kiderült, várandós. Zola örökbefogadása után történt teherbe esése - Bailey babával - felért egyfajta, univerzumi erőket meghazudtoló varázslattal, a harmadik baba fogantatása pedig szintúgy a meglepetés erejével hatott. Rá és ránk is. A legtöbb rajongó számára nem kérdés, melyek voltak azok az epizódok, amelyek fájdalmasan örökre beleégtek a szívükbe: Meredith, a kétgyermekes édesanya elveszíti szeretett hitvesét, mindent és mindenkit hátrahagyva eltűnik a világ elől, lelki-szellemi, majd testi fájdalmában pedig világra hozza újabb gyermekét, a kis Ellist. Egy biztos: az élet megnevelte főhősnőnket. De ő túlél, és Derek halálát - bármennyire is összetörte - feldolgozva rájött arra, a gyerekkora és életének szakaszainak összefüggéseiben minek az értelmében és hogyan lépjen tovább.  Mert "ezt egy életen át kell játszani."

03. Callie Torres, Mark Sloan és Arizona Robbins kislánya, Sofia nem mindennapi körülmények között született. Dr. Torres várandósan autóbalesetet szenvedett, és olyan súlyos sérüléseket szerzett, amelyek által mind a ketten élet és halál közé kerültek. A felépülésük sem a legkegyesebb módon zajlott le, de a megannyi kezelésen átment anyuka, és a koraszülött picur végül megerősödött, és készen álltak elhagyni a kórházat. Emlékezetes jelenet volt, amikor a babaüléses-teszt után Callie, mint újdonsült anyuka nem merte hazavinni a kisbabáját; a biztonságból a bizonytalan világba. A szülői hármas legnagyobb kincse számos szívet olvasztó jelenetet okozott nekünk. Sofia szépen fejlődött, egészséges kisgyermekké lett, és mindezek mellett az anyukái is rengeteget fejlődtek. A gondoskodás a lányuk iránt sok mindenre ráébresztette őket: karrier ide, karrier oda, párkapcsolatok ide, párkapcsolatok oda, kompromisszumok ide, kompromisszumok oda, az első és legfontosabb helyen mindig a kisbabánk, gyermekünk kell, hogy szerepeljen - feladva a határainkat érte.

img_3263.GIF

04. A hosszú éveken át hallottnak hitt Megan-ről, Owen Hunt húgáról egyszercsak hír érkezett. Egy hír, amely több karakter életére sokkoló és minden addigi felállást felborító hatással volt. Megan életben van. Ahogy a nő múltja és jelene kibontakozott az epizódok által, kiderült, hogy a fogva tartása alatt örökbefogadott egy szíriai menekült árvát, akit egyúttal - a saját létét háttérbe helyezve - megmentett a kilátástalanságtól, illetve a háborúk okozta súlyos következményektől. Megan éveken át húzódó gyötrelmeinek aztán vége szakadt, gyógyulását pedig azt koronázta meg, amikor a kis Farouk Shami épségben, és a szó legszorosabb értelmében hazatérhetett édesanyja karjaiba.

img_3349.GIF

Nem láttuk jönni, azonban gyönyörű lezárást kapott az újdonsült - a halál karmából megmenekült - család. Mert akármennyire is nehéz gyakorolni, a remény és hit a hosszú élet receptje.

05. A keresztény hithűségéről nevezetes April Kepner az évadok alatt sorra halmozta fel a hibáit, nem éppen a Bibliához idomulva. Első kisbabájának kihordása foglalta magába azokat a perceket, amelyek minden rajongó számára a legborzasztóbbak pillanatok voltak a karaktert illetően. April később a maga módján nagyjából feldolgozta a tragédiát, ugyanakkor – érthető mód – egy életre nyomot hagyott benne kisfia elvesztése. Amikor aztán bombarobbanásként kiderült, hogy ismét várandós, újabb körömrágásokba foghattunk – főként a Jacksonnal történt válásuk fényében. Harriet születése – a modern korunkra tekintettel – egészen brutális körülmények között zajlott le, ám szerencsére ezt követően minden jól alakult.

img_3267.GIF

April azóta is badass egyedülálló anyaként teljesít. Ő már a saját bőrén keresztül tapasztalta meg, hogy a terhesség és az anyaság ideje alatt nem lehet felkészülni mindenre, így a legrosszabbra sem, de minden trauma után bekövetkezhet a katarzis, a csoda, és ezek az átmenetek okkal történnek. April kiváló sebész, anya, és a Jacksonnal való együttműködésben is jól „szerepel”. Nem adja fel önmagát, az átélt zuhanások után erős, edzett nő lett - csodás karakterfejlődésen ment keresztül. Felkészült minden eshetőségre, így a kislányát ebben a szellemben nevelheti és készítheti fel az életre. Nem féltjük őt tovább. (Shonda, ugye nem is kell?)

img_3269.GIF

Érdekességképpen: az April-t megformáló Sarah Paulson egyébként jócskán gyakorlott anyuka, külön kérése volt, hogy egyes jelenetekben ne kendőzzék el az anyasággal járó feladatokat; az ő karakterét anyaként hitelesen mutassák be. Ilyen jelenet volt például a mellszívó készüléket felvonultató momentuma is.

06. A sorozat - talán a velejéig megosztó musical-epizódot leszámítva - remekel a speciálisabb felépítésű epizódok terén is, amelyek javarészt csak és kizárólag egy karakterre, vagy egy adott párra fókuszálnak, adva ezzel egy löketet a jelen lezárására és a jövő fellazítására egyaránt. Ilyen epizód volt Callie és Arizona, a két anyuka bírósági tortúrája is, amely a kislányuk, Sofia törvényes elhelyezéséért folyt. Ujjperec-tördelős negyven percnek lehettünk tanúi, amely a nézők fele számára váratlan fordulattal ért véget. Mégis, a feloldás Arizona szempontjából igazi eufóriával ért fel. Arizona önmagáért történő kiállása, anyai és civilbeli szerepe jelentőségének bizonyítása, és a Callie-hez való diplomatikus hozzáállása egytől-egyig torokszorítóak voltak. Tanúskodása, valamint az azt követően hozott döntése egyszerre mutatta meg, hogy a kislányát oroszlánként védelmezi, emellett párhuzamosan egy vérbelien törődő orvos, és a kisgyermekekért és szüleikért minden porcikájával küzdő nő. DNS ide vagy oda - ahogy azt Meredith esetében is bizonyított - nem az jelent feltétlenül köteléket egy családon belül. Remek, diadalmas alakítás volt Jessica Capshaw részéről - a legsötétebb ponttól kezdve a felemelő pillanatig!

"I'm Sofia's mother. I legally adopted her. You're not going to imply that I'm any less Sofia's mother because we don't share the same DNA. Because that would be offensive. It would be offensive to anyone in the room who has an adopted child or is an adoptive child. I chose to be Sofia's mother. It did not fall into my lap. There was a choice and I could stay or I could run and I chose motherhood and it was the best choice I ever made."

"I love my child and I want her with me, but I know no matter how this ends, she'll survive. She'll be healthy and safe and well-taken care of and loved because we are her mothers, but there's a child at the hospital who will not survive unless I am there so I have to go."

img_3345.GIF

07. A népszerű szitkom, a The Scrubs – itthon a Dokik – elbővülő sztárja, Sarah Chalke is feltűnt egy epizód erejéig a sorozatban. Nem csak a színésznő jelenléte, a maga egyedülállóan bájos kisugárzásával hagyott nyomott a nézőkben, hanem a szerepével is. Minden anyuka szíve egy ütemre vert az ő karakterének szívével. Lefogadom, sokan beletudták – sajnos – képzelni magukat a helyébe. Egy kétségbeesett anya harca elevenedett meg előttünk, aki az egyre betegebb kisfiáért mindenen és mindenkin áttör, csakhogy pontot tehessen az i betűre. Tökéletesen ábrázolják azt, amint egy orvosláshoz nem értő, átlagos, de már az internetes forradalom korában élő anyuka igyekszik vázolni a helyzetüket és megoldásokkal előrukkolni, már-már hisztérikus mód, ám senki nem érti őt meg. Az orvosok bolondnak tekintik, és hanyagul elkönyvelik egy feleslegesen sopánkodó, zöldfülű anyának. Szerencsére Meredith Grey - aki ugyancsak nem került könnyű helyzetbe - végül megmentette a napot. Újra és újra.

img_3532.JPG

Remek, figyelemfelhívó üzenettel rendelkezik a Sarah által alakított karakter története. Meredith hozzáállása pedig csodálatos példa volt a felgyorsult, önző, nárcisztikus társadalom számára. És sok orvos számára egyaránt.

08. Egy újabb adoptált gyermek- és nevelő szülő szál kavarta fel az állóvizet a 13. évadban, mihelyst Meredith féltestvérének, Maggie-nek az édesanyja, Diana megjelent a kórházban. Örvendeztünk, izgultunk, vártuk a viccesebbnél-viccesebb pillanatokat, amelyek ugyan bekövetkeztek, de mindezeket mégis beárnyékolta valami szörnyű: egy agresszív tumor. Diana küzdelmét végigkövetni felettébb megterhelő volt a nézők idegrendszerének, a végkifejlet annál inkább. Diana utolsó perceibe - amíg Maggie a körmeit lakkozta -, a készítők becsempésztek egy tökéletesen életszerű feloldást a végső párbeszédükbe:

"Orgasm… It's not a gift, it's your right. Don’t let anyone tell you otherwise… Have some fun. Be a little lazy or a little slutty. Make a mistake. You’re never gonna look back and say, ‘I wish I’d been more uptight.’ And stop always saying what everyone wants to hear. Tell someone off. It’s good for ‘em and better for you, especially if it’s a car salesman. I want you to fall in love. And it has to be somebody who’s worthy. Find a decent man who loves you just a little more than you love him. Never make yourself small for anyone. Be your own person. And try wearing a little lipstick."

Diana arcot pirító tanácsai egyszerre teremtettek felemelő és kesernyés hangulatot. Ahogy azt tudjuk, Maggie zavarában felállt édesanyja ágya mellől, hogy ablakot nyisson az erős körömlakk illat miatt, majd visszasétált hozzá és már csak a várható váratlannal szembesült. A sorozat történelme során talán ez a legösszetettebb, legmegrendítőbb cselekmény, amely egy anya és lánya közös, utolsó vívódását illeti az élet legfájdalmasabb kimenetele ellen. Igaz ez leginkább Maggie karakterére nézve.

09. Nem merülünk el a részletekbe, de aki követi a sorozatot, jól ismeri George O'Malley-t, és ha már túl van a harmadik évadon, akkor a fiú családjához is volt szerencséje. Igaz, hogy képtelenség nem megszeretni az anyukáját, Louise-t? Mint azt tudjuk, George és Callie közös története csúnya kimenetellel végződött. Mrs. O'Malley a válás és a fia halála után viszont ugyanúgy tekint Callie-re, mint azelőtt: egyszerre ismeri el őt örök-menyének, lányának, jó barátnőjének – száz százalékos családtagnak. A nyolcadik évadban, amikor műtétre szorult, Callie pedig zavarában nem győzte őt elkerülni, újabb önzetlen, tiszta szeretetéről és gondoskodó mivoltáról tett tanúbizonyságot. Callie a műtétje után előállt „új” életének gyors felvázolásával, amelynek legfontosabb eleme természetesen Sofia világra jövetele volt.

Bárhogy is alakult a sorsuk, összeköti őket egy szakadhatatlan kötelék. Mrs. O'Malley továbbra is szeretne Callie boldogságában és ürömeiben osztozni, és mint három gyermekes édesanyja, immáron a kis Sofia életében is reszt venni. Példaértékű, ritka kapcsolat az övék – és méghozzá örökre szóló.

+1. Ugyan az anyaság a poszt központi témája, de nem mehetünk el szó nélkül mindenki kedvenc gyermeksebésze, Alex Karev mellett. Az ügyeletes rosszfiúból mára érett, kitűnő orvos és barát lett, nem mellesleg odaadó, gondoskodó párja Jo Wilson-nak. A gyerekekkel pedig kifogástalanul bánik. 0-18 éves korig ért a nyelvükön, eszméletlen jófej, vicces, az empatikussága és segítőkészsége pedig példaértékű – és mindez a szívéből, nem a munkája kötelező köreinek lefutásából fakad. Minden kicsi mellé hozzá hasonló gyerek-dokit kívánunk! Nos, lassan megérik az idő arra, hogy Meredith gyermekeinek nem hivatalos nagybácsija apukává legyen. Ő bizonyára számos alkalommal fogja hallani: “te vagy a legszuperebb apa a világon”. A karaktert megformáló Justin Chambers mellesleg rettentő családcentrikus. Feleségével ma már 5 gyermeket nevelnek.

alex_peds.gif

14 év elmúltával az első Grey’s babák - így Bailey kisfia, a kis Tuck középiskolássá cseperedett, míg Zola és Sofia az általános iskola első éveit töltik. Rohan az idő, de remélem, ezzel a poszttal sikerült kicsit visszatekinteni az „első lépéseikre”. Nektek ki a kedvenc Grey’s anyukátok es csemetétek? És kit szeretnétek a jelenlegi csapatból még szülőként látni a sorozat (várhatóan még 3-4 év múlva bekövetkező) befejezése előtt?

tumblr_ofmvtizpao1re7y7wo1_500.gif

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyapradatvisel.blog.hu/api/trackback/id/tr3013637356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása